2012. április 12., csütörtök

Top 5 amatőr hiba, amit az Adwordsben elkövethetsz

Szerző: Attila Somlovari

Olyan sokat láttam már, és bizony számtalanszor előfordult, hogy a körülöttem lévők szóltak rám: Halkabban csapkodd a homlokodat! Sajnos néha olyan súlyos hibákkal találkozok, hogyha a költségviselő tudná, milyen negatív anomáliák dúsítják fiókját, akkor bizony egy lyukas garast sem adna érte, és rájönne: a suffnituning csak pénzébe került eddig és hasznot nem hozott.

Ez a bejegyzés azoknak szól, akik még mindig nem jöttek rá, hogy jobb szakemberrel végeztetni a munkát, épp úgy, mintha sebésznél járnánk, hiszen magunkat sem vágjuk fel azért, mert olcsóbb. Ők azok, aki azért veszítik el a sok pénzt és vevőt, mert nem hajlandóak befektetni, pedig ez a buli többszörösen megtérülhet.

Ötödik: Hiányos célzás
Biztos, hogy elérek mindenkit? Magyarországon magyar nyelvű felhasználókra célzunk általában. De felteszem a kérdést: Honnan tudom megállapítani, hogy milyen nyelvű az internetező, aki épp keresi termékünket vagy szolgáltatásunkat? Az Adwords az operációs rendszer, a böngésző és egyéb beállítások alapján próbálja meghatározni nyelvünket. Szerintetek hány esetben fordul elő, hogy angol nyelvű rendszer mögött magyar felhasználó ül, például irodában, munkahelyen? Kb. 10%!, de ez lehet több is. Ha a nyelvi célzásnál nem állítod be a magyar és angol nyelvet, akkor bizony nem jut el mindenkihez a hirdetésed.
Sőt mi van a határon túli magyarokkal? - Finom célzással ők is elérhetőek, ha üzleti igényeink úgy kívánják.

Negyedik: Kulcsszó egyezések alkalmazásának hiánya
Erről sok felhasználónak fogalma sincsen sajnos. A lényege az, hogy különböző egyezés típusok használatával a későbbi  optimalizálás hatékonyabban elvégezhető. Három különböző típus használata ajánlott: [pontos egyezés],  "kifejezés egyezés", és általános egyezés. Ezek a legfontosabbak, amikor új kulcsszavakat adunk meg. Az általános egyezés az, amikor csak bedobáljuk a kulcsszavakat a hirdetéscsoportba. Ekkor egy kulcsszó többféle formában vált ki hirdetés-megjelenést. Pl.: "mediterrán utazás" általános egyezésben kivált megjelenést a "mediterrán utazás repülővel" keresőkulcsra, és a "mediterrán utazási képek" kifejezésre is. Ha utazási iroda hirdet, az utóbbi esetben nem lesz túl hatékony a hirdetése. De ha valaki rá is kattint, kevesebb valószínűséggel lesz vásárló, és csak a pénzt vitte el. Ha használjuk az egyezéseket, akkor ezek külön-külön is kikapcsolhatóak, és hatékonyabb optimalizálást hajthatunk végre fiókunkban, aminek hála, növeljük a hatékonyságot és kevesebbet kell majd fizetnünk.

Harmadik: Keresési és Display hálózat egy kampányban fut
Sokan így hoznak létre Adwords kampányt:
- Na lássuk mit tud a Google. Ó, ez nagyon egyszerű, csak beírom a szavakat, megcsinálom a reklámokat és had szóljon! Beállításokat úgy hagyjuk ahogy vannak, azt írja a Googli, hogy ez az ajánlott, mi baj lehet?!  (Sok!) Ha nem szedjük szét külön keresési és külön display hálózatra a kampányunkat, honnan fogjuk tudni, hogy melyik az a csatorna, ami nekünk jobban megéri? Előfordul hogy a rendelkezésünkre álló pénzkeret 90%-át a display hálózat viszi, de a megrendelések 90%-ban a keresési hálózatról jönnek, a keretem 10%-ért. Nem lenne jó a 90%-os költségtől megszabadulni? Ezt csak akkor tudod megcsinálni, ha már az elején így gondolkozol és külön látod a két csatornát.

Második: Rossz kulcsszó rossz hirdetéscsoportban
Megszámlálhatatlan azoknak az eseteknek a száma, amikor oda nem illő, irreleváns szavakat találok a hirdetéscsoportokban. Ha konyhai hűtőt hirdetünk, valaki megmondaná nekem, hogy mit keres a csoportban a húsdaráló, a konyhakés, mérleg... persze a hirdetés is a hűtőről szól, ezért a minőségi mutató  romlik, 1-2-3 körül lesz, ami drágítja a kattintások árát, hátrébb fogunk megjelenni és végső soron az egész fiókunk fizethetetlenül drága lesz eredmény nélkül. Ebben az esetben tényleg költség a marketing és nem egy megtérülő befektetés.

Első: Konverziókövetés nemléte
Honnan tudjuk, hogy mi az ami nekünk megéri vagy sem, ha nem követjük a konverziót? Honnan tudjuk meg, hogy melyik hálózaton, melyik kampányunk, melyik hirdetéscsoportunk, kulcsszavunk és melyik hirdetésünk hozza a vevőket, a feliratkozókat, ha azt nem mérjük? Lehet, hogy az egész Adwords számunkra nem hoz plusz bevételt, miközben mi azt hisszük, hogy tökéletes a fiókunk hatásfoka. Aki nem mér, nem is tud optimalizálni és előbb-utóbb elvérzik. (Az analitikáról bővebben)

Talán igaz az a mondás, hogy "A szakma hiányos ismerete nem mentesít a hülyeség alól". Sok esetben  józan paraszti ésszel a hiányosságok egy része kiiktatható, de ha nem vagy szakember, akkor ez még mindig csak suffnituning marad!

Címkék: , , , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal